MAĞAZA AYDINLATMASI
Işığın rengi algımızı etkiler, vücudumuz üzerinde bile etkisi var. Bu nedenle mağazalarda aydınlatma için doğru renk sıcaklığının bulunmasına çok dikkat edilir.
Renk sıcaklığından bahsettiğimizde, kırmızı, mavi ve yeşil ışık gibi renkli ışıktan değil, beyaz ışığın çeşitli tonlarından ( soğuk, nötr, ve sıcak ) bahsediyoruz. Renk sıcaklığı kelvin adı verilen birimle ifade edilir. Kelvin değeri ne kadar düşükse ışık o kadar kırmızı, Kelvin değeri ne kadar yüksekse ışık o kadar mavidir. Sıcak beyaz ışığın Kelvin değeri 2700 ila 3000 Kelvin ve soğuk beyaz ışık ortalamaları 4500 Kelvin civarındadır.
KIRMIZI ET
Kırmızı et için sıcak beyaz renkte (2700 ila 3000 Kelvin) ışık seçmek en iyisidir. Bu ışık, et ürünlerinin tazeliğini vurgular çünkü sıcak beyaz ışık daha fazla kırmızı ton içerir. Biftekler, kuzu kaburga, kıyma… hepsi bu sıcak aydınlatma renginin etkisiyle çok daha iştah açıcı görünüyor. Etin kırmızı, taze rengi bu şekilde ekstra vurgulanır. Daha fazla mavi ton içeren soğuk beyaz ışık, kırmızı ete tamamen yanlış bir renk verir – hatta yanlış ışık altında et bayat görünür.
Birkaç yıl önce Philips, kesilmiş et ürünleri için optimize edilmiş bir spektruma sahip LED Rose Food serisini geliştirdi. Bu lambalar aslında etin taze, kırmızı rengini vurgulamak için pembe ışık yayar. Bu şekilde tüccarlar, taze et ürünlerinin raf ömrünü uzatabilir ve aynı zamanda israfı azaltabilir.
BALIK
Balık denilince beyaz etli ve kırmızı etli balıkları birbirinden ayırırız. Beyaz balık en avantajlı şekilde soğuk beyaz ışık altında görüntülenir. Soğuk beyaz ışıkla pisi balığı, morina balığı ve dil balığı çok taze görünür. Ton balığı gibi kırmızı balıklar için daha sıcak bir renk sıcaklığı daha uygundur. Amaç her zaman ürünün doğal rengini vurgulamak ve geliştirmektir.
PEYNİR, EKMEK VE HAMUR İŞLERİ
Peynir için hafif sarı olan ışık, yani sıcak beyaz ışık mükemmeldir. Bu açık renk dikkat çeker ve iştahı açar. Sıcak ışık ekmek için de uygundur. Kabuğa ekstra gevrek, taze bir görünüm kazandırır. Çok sıcak beyaz ışıktan kaçının – bu, ekmeğin çok kahverengi ve doğal görünmemesine neden olur.
MEYVE VE SEBZELER
Tüm meyve ve sebze türleri için yaklaşık 3000 Kelvin’lik bir ışık sıcaklığı önerilir. Bu, çoğu meyve ve sebze türünün parlak renklerini vurgulamak için en iyi ışıktır.
Tüm sebzelerin ışığa benzer şekilde tepki vermediği gerçeğini dikkate alın. Marul ve diğer yapraklı sebzelerin üzerine yüksek yoğunluklu ışık sağlamak iyi bir fikirdir; bu, parlak yeşil renkleri vurgular. Ancak bu yelpazenin diğer tarafında, ışığa duyarlı ürünler – kural olarak toprak altında yetişen ürünler – patates, soğan, kuşkonmaz, hindiba ve mantar bulunur. Bu ürünler, hızlı bozulmayı önlemek için en iyi şekilde daha karanlık koşullarda saklanır.
Bir ipucu daha: Sebze, meyve, et ve balık gibi gıda maddeleri için LED aydınlatmayı seçin. LED lambalar UV radyasyonu yaymaz ve bu nedenle renk solmasına neden olmaz. LED’lerin ısı üretmediği fikri bir efsanedir; tüm ışık kaynakları ısı üretir. Bununla birlikte, LED ışıkların halojen ışıklardan çok daha az ısı ürettiği doğrudur, dolayısıyla yiyeceklerin kuruma riski çok daha azdır.